Pau Riba - Dioptria50

Pau Riba - Dioptria50
El molt apreciat LP Dioptria, de Pau Riba (un disc avançat al seu temps, considerat número 1 a Catalunya i un dels 10 millors a Espanya), compleix mig segle i ho celebrem amb un sonat —i so-nor— espectacle

Per commemorar una tal efemèride en Pau ha decidit tornar a muntar el repertori del doble disc, acompanyant-se d’un grup de base format pels seus músics del moment —els seus estimats companys de camí dels darrers anys, la banda De Mortimers

diu en Pau: “Quan els anys es solidifiquen sota els nostres peus, acabem generant un pedestal, per molt que el seu recorregut hagi estat en sa totalitat pedestre, i arriba que és més sòlid, més feixuc i més pesant el pedestal —que creix i creix inexorable, condensant el gota a gota freturós del pas dels anys—, que la figura viva i palpitant que s’hi sustenta, figura que amb el foxtrot enjogassat dels temps dansants i el pas quadrat que tan sovint la vida impo-sa, cada cop té menys vigor i els peus més encallats, i acaba dreta i corglaçada com la massa pètria d’una estàtua. a mi, feu-me pe-anyes, si us vaga, tan sòlides i empacades com les ànsies us de-manin, que jo fugiré del seu damunt: hi deixaré un desert i segui-ré trescant a peu com he fet sempre”

“ara però, tot i que en algun moment de la meva carrera he estat més aviat contrari a les celebracions i més encara als homenatges, sobretot quan me’ls fan d’altres sense comptar amb la realitat que m’envolta, i en ser que es tracta ni més ni menys que dels 50 anys del Dioptria —una fita tant per mi com per la meva generació i tan al principat com a la península—, aquesta vegada em sembla que cal i que toca: en superar jo els 70 i ser absorbit per l’espiral inexorable del maalstrom de l’existència, que a cada volta i com més va més ràpid et va xuclant cap a l’àvid i poderós forat negre de l’aigüera còsmica, les perspectives cobren un altre valor. som-hi doncs!”

Neixo a Palma l’any 48, de pares barcelonins i pertanyents a l’aristocràcia intelectual catalana, tot i que abans dels 3 anys ja visc a Barcelona.

Em formo a l’escola Isabel de Villena, més tard estudio dibuix i pintura amb Garcia-Llort i a l’escola Massana i entro a treballar de grafista a la discogràfica Concèntric.

Abans dels 20 anys ja he escrit la majoria de cançons del Dioptria (disc cabdal de la meva discografia). Formo part del Grup de Folk. Inicio la carrera musical amb l’EP Taxista i amb Pau i Jordi però de seguida veig que em tira més el rock, que en català, aleshores era un territori erm encara per llaurar. Des d’aleshores he fet una vintena de discos, he muntat un grapat d’espectacles, alguna banda sonora, he fet teatre i cinema, he publicat articles de premsa i altres herbes.

He vist editada la meva novela Ena, les lletres de les cançons, diversos llibrets d’assaig i de poesia (d’aquesta n’he fet un futimer de recitals...) Tot i així pesen més les carpetes de projectes no realitzats.

I ara brindo pel mig segle de carrera.

1967 Taxista Concèntric
1967 El Nadal no té 20 anys- Concèntric -EP de Pau i Jordi amb M. Amèlia Pedrerol, Llach i la Bonet
1968 En Pere Gallerí - Concèntric EP de 4 cançons amb J. Pujol i Cortès (Pau i Jordi)
1968 El rei de Xauxa -- Concèntric
1968 Noia de porcellana - Concèntric EP
1968 Folk-2 - Als 4 Vents
1969 Miniatures - EP amb Sisa, Cachas i Albert Batiste
1970 Dioptria primera part de la seva obra cabdal
1970 Ars eròtica - Concèntric senzill promocional
1970 Mareta Bufona Concèntric senzill promocional
1971 Dioptria II - Concèntric segona part del Dioptria
1971 Jo, la donya i el gripau - Edigsa enregistrat a l'aire lliure a Formentera
1972 L'home estàtic - Concèntric senzill
1975 Electròccid àccid alquimístic xoc - Movieplay
1977 Licors - Movieplay publicat en la Sèrie Gong
1979 Rollo roc - Edigsa senzill
1981 Amarga Crisi - Edigsa
1986 Transnarcís - l'Eixample
1987 Nadal - l'Eixample senzill
1993 Disc Dur - On the Rocks
1994 De Riba a Riba - Taller de Músics
1997 Cosmossoma - Nuevos Medios
1998 Astarot Universdherba - G3G
1999 Joguines d'època i capses de mistos - Picap
2001 Nadadales - Columna Edicions
2008 Virus laics - Matriu/Matràs AC
2013 Mosques de colors - Dismedi

Formació

Pau Riba - veu i guitarra

De Mortimers:
Noè Escolà o Lia Queralt - teclats
Oriol Liñan - veu
Moisès Queralt - bateria
Marçal Guasch - guitarra
Maus - guitarra i veus
Jsu - baix i veus

So - Ramon Prat

Web propi

www.pauriba.com

Xarxes socials