Victòria Quingles

Victòria Quingles
Victòria Quingles ens presenta Nuredduna, una proposta on la quotidianitat i les reflexions més profundes es donen la mà amb una forma especial, fresca i magistral per regalar-nos un repertori original, amè. La seva proposta entronca directament amb la cançó europea i amb clars matisos mediterranis. Aquest projecte ha comptat amb la complicitat de Carles Cases en els arranjaments i producció

Victòria Quingles, la jove cantant i compositora mallorquina no és una nouvinguda al mon artístic. El descobriment ara del seu talent es fonamenta en anys d’estudi i passió per la música.
Ara, i després de la seva formació acadèmica i d’una desena d’anys d’experimentació i rodatge mitjançant i presentació d’obra d’altres artistes, ens presenta el seu primer disc d’estudi que ha treballat amb rigor i solidesa, aspecte destacable i que contrasta amb la seva joventut.
Va néixer a Palma el 17 de juny de 1993, però des que té sis anys viu a Selva (Mallorca). Als set anys va començar a aprendre piano clàssic i solfeig a l’escola de música de Selva, però un cop acabat el 1r cicle va decidir continuar en règim lliure i cantar cançons modernes tot acompanyant-se ella mateixa al piano.

Per tal de millorar en aquesta faceta, el 2008 es va inscriure a l'Escola de Música d'Inca, on va fer un curs de música moderna de quatre anys. Hi va tenir de professors el gran pianista de jazz Miquel Àngel Pericàs i el gran músic i productor Toni Cuenca.
El novembre de 2008 va gravar una primera maqueta d'estudi amb vuit temes, maqueta que va rebre grans elogis i que va servir per llançar inicialment la seva carrera musical. Posteriorment, ha gravat altres maquetes, però sense intenció promocional.

Pel que fa a actuacions, l'any 2009 (amb 15 anys), va fer el seu primer concert en solitari, acompanyant-se al piano, on va cantar temes "clàssics" de Leonard Cohen, Carole King, entre d’altres, i algun de més actual. Aquell mateix any va fer concerts a la Fundació ACA, de Búger, i a la Fundació Es Convent, d'Inca. L'any 2010 va actuar a l'Auditori de Selva, a l'església del convent de Sant Domingo de Pollença, a la Sala Rec (a Palma), al Palma Arena (acompanyada pel Toni Cuenca Art Ensemble), a la Biblioteca d'Alcúdia (Can Torró) i a l'església del Carme de Portocolom. El mateix any va fer també una col·laboració a l'Inca Jazz, acompanyada de l'orquestra de l'EMMAT, i dos concerts més a Selva. L'any 2011 va actuar al club SART, d'Inca, novament a la Fundació ACA i també novament a Selva. En tots aquests concerts, el seu repertori era en anglès.

Després d'aquesta etapa inicial, l'any 2012 va interrompre temporalment la seva carrera musical, però l'any 2014 la va reprendre i amb una novetat important, que és que va decidir deixar de cantar en anglès (ho segueix fent ocasionalment) per centrar-se a cantar en català. El repertori que va incorporar es basava en temes de la Nova Cançó (Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, etc.) i també d'artistes actuals com Sílvia Pérez Cruz. I en aquest estil, va fer dos concerts: un a Selva l'estiu de 2014 i un altre a l'Espai Mallorca, de Barcelona, el 22 de maig de 2015. En aquests tres concerts, va actuar acompanyada d'un guitarrista, en un format que era nou per a ella, però en el qual se sent també molt còmoda, sobretot amb aquest tipus de repertori.

Però el juliol de 2015 va tornar al meu format habitual, de veu i piano, en el concert probablement més important que ha fet fins ara. Va actuar a l'auditori Josep Viader, de Girona, on va obtenir un gran èxit. A continuació, va fer una petita gira per la Cerdanya amb petites actuacions a Font-Romeu, Llívia i Eina.
El mes d'agost de 2015 va actuar al festival Sa Riba Folk, de Muro (Mallorca), aquest cop també acompanyada d'un guitarrista, i el mes de setembre va actuar, novament amb piano, en en un concert organitzat a Pòrtol (Mallorca) per l'Obra Cultural Balear de Marratxí.

Ara bé, la principal novetat és que darrerament ha començat a compondre les seves pròpies cançons, i creu que pot aspirar a assentar sobre aquestes composicions un projecte personal sòlid que li permeti fer-se un lloc en el panorama musical actual. Perquè si bé les cançons que compon es pot dir que són, en general, de format "clàssic" dins l'àmbit de la cançó i entronca directament amb el concepte de cançó europea, i això és, precisament, el que ara les fa sonar diferents i originals.

El primer concert on va incorporar ja temes propis va ser el 21 d'abril de 2016, al Museu de sa Jugueta, de Palma, on va cantar quatre cançons seves. Posteriorment, el 30 d'abril, va fer un concert al Teatre de Lloseta. El 10 de juny va actuar novament al seu poble, aquesta vegada per presentar-hi les seves pròpies composicions, i el dia 20 de juliol va actuar a Sa Congregació, de Sa Pobla.
Finalment, des de l’octubre passat ha actuat també a Artà, Pòrtol i Vilafranca.

Cal dir que en aquestes composicions només és autora de la música; les lletres són, en general, o bé d'alguns amics seus poetes, o bé d'algun poeta ja consagrat, i sempre són en català. De tota manera, el seu propòsit és de no limitar-me a cantar en català, sinó que també vol incorporar al seu repertori cançons en altres llengües. També contempla la possibilitat d'incorporar músics a les seves actuacions. De fet, a finals de març traurà el seu primer disc, enregistrat a Catalunya, amb onze composicions pròpies, on sí que l'acompanyen bastants de músics.

Nuredduna - Picap 911288

Formació

DUET
Victòria Quingles - veu
Ignasi Cussó - guitarra

AMB BANDA
Victòria Quingles - veu
Toni Pagès - percussió
Pau Figueres - guitarra
Miquel Àngel Cordero - contrabaix
Carlos Montfort - violí
Jordi Montoliu - violí
Laia Martí - viola
Joan Antoni Pich - violoncel

Xarxes socials